• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Ben jij een probleemgokker?

Met de slogan ‘speel bewust 18+’ probeert de Nederlandse gokindustrie spelers op de gevaren van (online) wedden te wijzen. Een mooi initiatief natuurlijk, maar uiteindelijk is het toch je eigen verantwoordelijkheid om je gokactiviteiten in de gaten te houden. Niemand wil in de categorie ‘dwangmatige gokkers’ terechtkomen. Wedden op voetbalwedstrijden moet leuk zijn (en oké… het mag ook de nodige winst opleveren), maar het moet je nooit in de problemen brengen. Het is dus een slim idee om je eigen speelstijl zo nu en dan goed onder de loep te nemen. Op deze manier weet je zeker dat je niet op weg bent om een probleemgokker te worden. 

Hoe herken je een beginnende gokverslaving?

De eerste stap naar het oplossen van een (beginnende) gokverslaving, is het herkennen ervan. Bij een gokverslaving denk je misschien aan spelers die veel meer geld inzetten dan ze hebben waardoor ze uiteindelijk in grote financiële problemen raken. Maar zo extreem hoeft het helemaal niet te zijn. Je zit namelijk al in de gevarenzone als het wedden op voetbal een negatieve invloed krijgt op je leven.

Een probleemspeler heeft zichzelf niet meer in de hand als het op gokken aankomt. Eén weddenschap is niet genoeg, zeker als deze verloren wordt. Je gaat door met gokken en je houdt jezelf voor ogen dat je die verloren weddenschap(pen) vanzelf weer goedmaakt. Stoppen lukt niet, je bent alleen maar gefocust op het plaatsen van nieuwe weddenschappen. Als je jezelf hierin herkent, wordt het hoog tijd om actie te ondernemen. Er zijn natuurlijk meer kenmerken van een probleemgokker, want niet iedereen is hetzelfde. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je:

  • In een sociaal isolement terechtkomt doordat je alleen nog geïnteresseerd bent in (online) gokken
  • Je werk of opleiding verwaarloost, simpelweg omdat je in je hoofd alleen maar bezig bent met je volgende weddenschap
  • Tegen je omgeving liegt over het aantal uur dat je per week/dag gokt
  • Geld van anderen leent in een poging om de negatieve balans om te zetten in winst.
  • Een onrustig gevoel hebt als je niet aan het wedden bent (en dus eigenlijk aan weinig anders denkt dan aan je volgende weddenschap)

Als je één keer wat meer geld vergokt dan je van plan was, heb je echt niet meteen een probleem. Maar als het vaker voorkomt of als je voortdurend met het wedden bezig bent, kan het zijn dat je wél in de gevarenzone zit.

Het is tijd om actie te ondernemen

Wedden bij een bookmaker kan een mooie manier zijn om wat extra’s over te houden aan je voetbalkennis. Toch moet geld niet de belangrijkste reden zijn om een weddenschap aan te gaan. Gokken moet vooral een leuke vrijetijdsbesteding zijn, waarbij je kunt stoppen wanneer je wilt. Merk je dat het gokken dwangmatig begint te worden, zorg dan dat je zo snel mogelijk actie onderneemt en professionele hulp inschakelt. Zo voorkom je dat die ene hobby die ooit zo leuk was, verandert in een levensgroot probleem.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.