• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Bij wedden op voetbal zijn er vaak tientallen verschillende wedopties om uit te kiezen. De ene weddenschap heeft een theoretische winkans van 50%, wat zorgt voor een relatief laag risico maar ook voor wat lagere quoteringen. Bij andere wedopties toon je juist volop lef waardoor de quoteringen meteen veelbelovend zijn. Het is aan jou: ga je voor risico of voor speel je op veilig? En wed je op de teamprestaties of richt je je liever op de individuele spelers? Door de vele opties is het soms lastig om er de juiste weddenschap uit te halen. Wij geven je daarom een handig overzicht van de meest voorkomende wedopties bij voetbalwedstrijden.

De 1×2 weddenschap: komt er een winnaar of wordt het gelijkspel?

Op het platform van de bookmakers is er meteen één wedoptie die eruit springt. En dan hebben we het natuurlijk over de 1×2 weddenschap.

In het voetbal gaat het voornamelijk over de vraag welke club de wedstrijd wint. Het maakt weinig uit of er uiteindelijk 1-0, 2-0 of 3-1 op het scorebord komt te staan. Want bij al deze uitslagen wint de thuisploeg en mogen ze drie punten toevoegen aan de competitiestand. De 1×2 weddenschap sluit hier perfect op aan. Het enige wat je moet doen, is voorspellen welke club gaat winnen. Al mag je de gelijkspeloptie natuurlijk ook niet vergeten. De 1×2 weddenschap biedt drie uitkomstmogelijkheden. Selecteer je de optie ‘1’ dan ben je blijkbaar overtuigd van de kracht van het thuisvoordeel. Vul je de optie ‘2’ in op je wedformulier, dan denk je juist dat de bezoekende ploeg gaat winnen. Met de optie ‘X’ geef je aan dat de wedstrijd volgens jou in een gelijkspel eindigt. Als je een goede wedstrijd uitzoekt, kun je met de 1×2 weddenschap behoorlijk wat winst maken.

Meer winkans met Draw No Bet en Double Chance

In de afgelopen jaren zijn er veel varianten op de 1×2 weddenschap ontstaan. Het belangrijkste doel van die varianten is om de winkans nóg verder te vergroten. Dat kan maar één ding betekenen: van drie mogelijke uitkomsten moeten we terug naar twee.

Draw No Bet is zo’n variant op de 1×2 weddenschap waarbij er maar twee uitkomstmogelijkheden overblijven. Je wedt namelijk op winst voor de thuisploeg óf op winst voor de uitclub. De optie gelijkspel verdwijnt uit de weddenschap. De elftallen op het veld houden natuurlijk geen rekening met jouw weddenschap. Een gelijkspel behoort dus gewoon tot de mogelijkheden. Maar als de wedstrijd een 0-0, 1-1 of 2-2 oplevert, zal de bookmaker de weddenschap ongedaan maken. Je krijgt de inzet terug en er is niets gewonnen of verloren.

Is de kans op een gelijkspel reëel, maar vind je die 50% winkans ook wel heel aantrekkelijk? Ga dan eens voor een Double Chance weddenschap. De naam zegt eigenlijk alles al. Je kunt inzetten op twee verschillende uitkomsten, waardoor je twee kansen hebt om te winnen. Zet bijvoorbeeld in op een overwinning voor Ajax én op een gelijkpel. Je kansen spreiden kan soms heel verstandig zijn, zeker als de wedstrijd alle kanten op kan.

Voorspel het wedstrijdverloop met een HT/FT weddenschap

De halftime/fulltime weddenschap (HT/FT) is nog zo’n interessante variant op de 1×2 weddenschap. Alleen neemt de winkans niet toe, maar af. En dat resulteert vanzelf in hogere quoteringen.

Beginnende gokkers doen er goed aan om de halftime/fulltime weddenschap nog even links te laten liggen. Het is namelijk niet makkelijk om deze te winnen. Kenmerkend aan een halftime/fulltime weddenschap is dat je het verloop van de wedstrijd moet zien te voorspellen. Het gaat dus niet alleen om de einduitslag, maar ook om de situatie bij rust. De uitploeg kan wel een goede start hebben en met voorsprong de rust ingaan, maar aan het eind van de tweede helft zit er misschien niet meer in dan een gelijkspel. In dat geval vul je ‘2/X’ in op je wedbriefje. De halftime/fulltime weddenschap bevat in feite twee voorspellingen in één. Deze moeten beide uitkomen, anders gaat de inzet verloren.

Hoeveel doelpunten gaan we zien?

Clubs willen punten binnenslepen of een ronde verder komen in een toernooi. Maar als voetbalfan hoop je toch ook de nodige goals te zien. Bij de bookmakers kun je volop wedden op het aantal doelpunten. De correcte score weddenschap is een lastige, want je moet exact voorspellen wat de stand is na 90 minuten voetbal. Het kan zomaar gebeuren dat het lange tijd 2-0 staat en dat er op het allerlaatst toch nog een doelpunt valt. Die 3-0 of 2-1 blijkt dan opeens funest voor je weddenschap. Zelfs voor de meest ervaren gokker is het lastig om de correcte score te voorspellen. Maar als het je lukt, dan volgt er een mooie beloning. Qua quoteringen is deze weddenschap namelijk een stuk interessanter dan een 1×2 weddenschap.

Wie de correcte score weddenschap niet aandurft, heeft nog genoeg alternatieven. Wed bijvoorbeeld op het totale aantal goals in de eerste helft. Het maakt niet uit welke club scoort, áls er maar gescoord wordt. Vind je het juist interessant om je op één van de teams te focussen, voorspel dan het aantal doelpunten voor Ajax of Feyenoord. Wat de tegenstander doet, is verder niet van belang. Bij de bookmakers kun je zelfs voorspellen of we een hattrick of penalty gaan zien. Je hoeft alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen en de weddenschap staat. De even/oneven weddenschap is voor veel gokkers ook aantrekkelijk. Je voorspelt alleen maar of er een even of een oneven aantal doelpunten komt. Dit is vaak een gok, dus de geluksfactor speelt bij deze weddenschap een essentiële rol.

Nog meer doelpunten met Both Teams to Score

Ga je graag voor weddenschappen met een ‘ja’ en ‘nee’-optie, dan hoort Both Teams to Score zeker in je rijtje met favorieten te staan. Bij deze weddenschap draait het om de vraag of beide clubs het doel weten te raken. Het aantal goals is verder niet van belang. De weddenschap is relatief makkelijk te winnen waardoor Both Teams to Score een ideale toevoeging is bij je combi bet.

De populaire over/under weddenschap

We zagen eerder al dat de 1×2 weddenschap de basis vormt voor veel verschillende wedopties. Ook de over/under weddenschap komt in veel varianten terug.

Bij de meeste over/under weddenschappen richt je je op de doelpunten. Maar voor het zover is, is de bookmaker eerst aan zet. Het is namelijk de taak van de bookie om een norm te stellen. Hierbij moet je denken aan getallen als 0.5, 1.5, 2.5 en 3.5. Je ziet altijd halve punten staan zodat jouw voorspelling nooit botst met de norm die is gesteld door de bookmaker. Bij een over/under weddenschap geef je aan of iets vaker (over) of minder vaak (under) voorkomt dat de norm. Stel je richt je op het totale aantal goals in de wedstrijd. Met een ‘under 2.5’-weddenschap geef je aan dat er misschien één, hooguit twee keer gescoord wordt. Ook een doelpuntloze wedstrijd is goed voor de winst.

Per wedstrijd stelt de bookmaker meerdere normen in zodat je zelf de moeilijkheidsgraad van de weddenschap bepaalt. ‘Over 0.5’ is nu eenmaal veel makkelijker te winnen dan ‘under 0.5’. Natuurlijk vertaalt zich dit ook in zeer uiteenlopende quoteringen.

Creëer een virtuele voorsprong met een handicap-weddenschap

Bookmakers hebben meer weddenschappen te bieden waarbij je het jezelf zo moeilijk kunt maken als je wilt. Handicap-weddenschappen zijn hier een goed voorbeeld bij. De twee bekendste varianten zijn de Asian handicap en de 3-Way handicap. Hoewel er kleine verschillen zijn, lijken beide wedtypes in de basis sterk op elkaar.

De gedachte achter de handicap-weddenschap is simpel. Een van de clubs krijgt een virtuele voorsprong of achterstand en dan is het interessant om te kijken hoe de wedstrijd verloopt. Stel je wedt op de Premier League-wedstrijd tussen Manchester City en Southampton. Normaal gesproken is de club uit Manchester de grote favoriet. Maar hoe verloopt de wedstrijd als Southampton start met een virtuele voorsprong van twee doelpunten? Manchester City moet dan minstens drie keer scoren om de overwinning alsnog naar zich toe te trekken. Misschien kom je wel tot de conclusie dat een virtueel gelijkspel veel logischer is. De handicap-weddenschap is vooral populair bij voetbalmatches met een duidelijk favoriet. Want zo breng je toch nog de nodige spanning in de wedstrijd.

Wedden op individuele acties van spelers

Je kunt een elftal zien als een geheel, maar ook als elf individuele spelers. De ene speler geeft een briljante assist, de ander weet te scoren en weer de ander maakt een overtreding waardoor er een gele kaart volgt. Al dit soort individuele acties maken een wedstrijd spannend.

De bookmakers verleggen hun focus graag van het team naar de individuele spelers. En dat levert een aantal mooie weddenschappen op. Zet bijvoorbeeld je geld in op de speler die het eerste of laatste doelpunt maakt. Voorspel daarnaast eens wie de meeste assists maakt of wie de eerste gele kaart van de wedstrijd krijgt uitgereikt. Voor jou is maar 1 van de 22 spelers écht belangrijk, en dat is degene waar jij je geld op inzet. 

Speciale opties voor live wedden

Live wedden vraagt om een heel andere aanpak dan pre-match wedden. Je moet snel beslissingen durven nemen waardoor er vaak geen tijd is voor een ellenlange analyse van de wedstrijdstatistieken. Live betting levert daarnaast ook andere wedopties op. Vaak gaat het om varianten van de hierboven genoemde weddenschappen. Denk aan weddenschappen als ‘welke ploeg scoort het eerstvolgende doelpunt?’ en ‘wordt er in de komende 10 minuten überhaupt gescoord?’. Met deze kortetermijnweddenschappen hou je snelheid in het gokken. Je kunt namelijk gemakkelijk de ene na de andere weddenschap plaatsen. Zorg wel dat je de wedstrijd zoveel geconcentreerd mogelijk volgt zodat je goed in kunt schatten wat er gaat gebeuren.

De grootste kampioenen en beste topscorers

Bookmakers hebben per voetbalcompetitie en -toernooi vaak een speciale sectie met outright-weddenschappen. Hier vind je weddenschappen die gaan over de uitkomst van bijvoorbeeld het landskampioenschap of het EK.

Voetballers willen het liefst elke gespeelde wedstrijd winnen. Maar uiteindelijk is er altijd een hoger doel. Zo strijden Ajax, PSV en Feyenoord traditiegetrouw om het landskampioenschap. En Frankrijk is misschien wel de grote favoriet om het volgende EK te winnen. Een verloren wedstrijd hoeft dan geen probleem te vormen voor het behalen van dat einddoel.

Je kunt de wekelijkse competitiewedstrijden gemakkelijk aanvullen met een outright-weddenschap. Gok je graag op grote kampioenschappen zoals een EK of WK? Zodra een toernooi is afgelopen mag je alweer gaan wedden op de volgende editie. Maar let op: in vier jaar tijd kan er veel gebeuren. Die favorietenrol voor Brazilië of Frankrijk kan zomaar veranderen waardoor opeens Argentinië of Duitsland de grote kanshebbers zijn. Je neemt dus veel risico met een vroege weddenschap. Maar gelukkig mag je zelfs tot ver in het toernooi nog geld inzetten op de kampioen. Naast deze kampioensweddenschappen kun je ook gaan wedden op de topscorer van een toernooi of competitie. Heb jij al een idee wie dit seizoen de meeste doelpunten in de Eredivisie gaat maken? 

Toon lef en ga voor een combi bet

Bij elke voetbalmatch heb je de keuze uit verschillende wedopties. Wanneer je een 1×2 weddenschap, over/under weddenschap of handicap-weddenschap plaatst, spreken we van een enkelvoudige weddenschap of single bet. Durf je wat meer risico te nemen, dan kun je die single bet gemakkelijk veranderen in een combi bet. Hierbij koppel je twee verschillende weddenschappen aan elkaar. Misschien wed je wel op een overwinning voor Borussia Dortmund én op  ‘under 2.5 doelpunten’ bij het duel tussen Bayern München en Werder Bremen. Omdat je hier een combi bet van maakt, moeten beide voorspelling uitkomen. Alleen dan win je de weddenschap. Ter compensatie van dit grotere risico biedt de bookmaker verhoogde quoteringen aan. Al is dat nog een understatement. De quoteringen van beide weddenschappen worden namelijk met elkaar vermenigvuldigd waardoor je meteen veel winst maakt. Dat geldt al helemaal als je drie of zelfs nog meer weddenschappen aan elkaar koppelt. Hoe ver durf jij te gaan voor een zo hoog mogelijke winst?

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.