• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Quoteringen bij voetbalwedden. Iedereen die weleens een gokje waagt op voetbal, krijgt ermee te maken. Deze quoteringen, odds of noteringen vertellen je precies hoeveel winst je kunt maken met een voetbalweddenschap. Ze zijn dan ook een belangrijke factor wanneer je wilt bepalen of een weddenschap interessant genoeg is of niet.

Hoe moet je de quoteringen lezen?

Op het Europese vasteland werken bookmakers met getallen als 1.45, 3.13 of 10.00. Dit worden decimale quoteringen genoemd. Britse bookmakers kiezen voor fractionele quoteringen zoals 11/4 of 3/10. Daarnaast bestaan er ook nog Amerikaanse quoteringen, waarbij je getallen tegenkomt als -160 en +200. Dit klinkt misschien verwarrend, maar gelukkig hoef je je niet alle drie schrijfwijzen te verdiepen. Het is al voldoende als je weet hoe de decimale quoteringen werken.

Decimale quoteringen geven exact aan hoeveel een weddenschap waard is, ongeacht de inzet. Om te kijken hoeveel winst je kunt maken, hoef je alleen maar aan het rekenen te slaan. De formule hierbij is simpel: (inzet x quotering) – inzet = potentieel winstbedrag.

Stel je zet 10 euro in op een weddenschap met quoteringen van 3.13. Als je voorspelling uitkomt, stort de bookmaker (inzet x quotering) 31,30 euro in je account. Dat bedrag is natuurlijk niet allemaal winst. Bij die 31,30 euro zit je eigen inzet namelijk inbegrepen. In totaal levert die 10 euro voor je weddenschap dus een winstbedrag op van 21,30 euro. Maar dan moet je nog wel even zien te winnen. Bij een verloren weddenschap ben je de inzet kwijt en zijn de quoteringen verder niet van belang.

Hoge versus lage quoteringen

De ene weddenschap is makkelijker te winnen dan de andere. Wanneer je bij een wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle inzet op een overwinning voor de Amsterdammers, is de kans groot dat je wint. Ga je voor een voetbalmatch tussen twee toppers uit de competitie, dan is het maar afwachten wat er gebeurt. Met deze tweede weddenschap neem je dus veel meer risico. Dat is ook meteen terug te zien aan de quoteringen.

Bookmakers hebben als voornaamste doel om zoveel mogelijk winst te maken. Dat betekent dat ze de risico’s moeten incalculeren wanneer ze weddenschappen online zetten. Bij een weddenschap die gemakkelijk te winnen is, houden ze de quoteringen daarom zo laag mogelijk. Met quoteringen van 1.30 lijden de bookmakers nooit heel veel verlies. Tegelijkertijd zorgen deze lage quoteringen ervoor dat gokkers liever op zoek gaan naar een weddenschap die meer oplevert.

Het is misschien verleidelijk om te kiezen voor een weddenschap met hoge quoteringen. Maar de bookmakers geven je niet zomaar het vooruitzicht op een groot geldbedrag. Je krijgt die beloning alleen omdat je risico durft te nemen. Hoe hoger de quoteringen zijn, hoe onwaarschijnlijker het is dat iets gebeurt. Tenminste, in de ogen van de bookmaker. De conclusie is simpel: hoge quoteringen leveren veel op, maar het risico is groot. Weddenschappen met lage quoteringen zijn een stuk makkelijker te winnen. Al is de winst misschien niet zo hoog als je eigenlijk zou willen.

Het is een kwestie van statistieken analyseren

Elke weddenschap heeft zijn eigen quoteringen. En dat is nog niet alles. Bij elke weddenschap heb je namelijk ook meerdere opties, en achter al die opties staan weer andere getallen.

Een 1×2 weddenschap in het voetbal heeft drie mogelijke uitkomsten: de thuisclub wint, de bezoekende club wint óf de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Voor al die drie uitkomsten bepaalt de bookmaker hoe waarschijnlijk het is dat het gebeurt. Een club die veruit favoriet is, krijgt lage quoteringen toegewezen. Bij de underdog liggen de getallen (soms zelfs een heel stuk) hoger. De bookmaker bepaalt niet willekeurig welke quoteringen er achter een weddenschap komen te staan. Er zijn namelijk een aantal factoren die een rol spelen. Als eerste kijken bookmakers voor een 1×2 weddenschap naar de clubs zelf. Zijn er misschien blessures of schorsingen waardoor belangrijke spelers de wedstrijd moeten missen? En hoe presteert het team de laatste tijd? Zelfs een topclubs heeft periodes waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Als de vorm er niet is, dan wordt het toch lastig om een wedstrijd te winnen.

Blessures, schorsingen, de vorm waarin het club of speler verkeert: het zijn allemaal belangrijke factoren bij het vaststellen van de quoteringen. Maar de tegenstander is minstens zo belangrijk. De Graafschap in topvorm gaat het nog steeds moeilijk krijgen tegen een club als Ajax of PSV. Bookmakers vragen zich dus altijd af wat de krachtsverhoudingen zijn. De stand in de competitie is in dat geval al veelzeggend. Ook onderlinge duels uit het verleden zijn een onmisbare bron van informatie. Uit een analyse van deze duels kan bijvoorbeeld blijken dat het spel van de tegenstander een club totaal niet ligt. Zelfs elftallen die veel wedstrijden winnen, hebben het moeilijk tegen een team dat vooral verdedigend speelt.

Bookmakers analyseren alle statistieken die er beschikbaar zijn. Daarnaast vergeten ze niet om het belang van de wedstrijd mee te nemen. Aan het einde van het voetbalseizoen valt er voor de clubs in de onderste regionen misschien nog veel te winnen, waardoor ze extra strijdlustig aan de wedstrijd beginnen. En wat te denken van de weersomstandigheden? Er zijn sporten waarin een regenachtige dag behoorlijk wat invloed kan hebben op de wedstrijd. Kijk maar naar Max Verstappen, die vaak indruk maakt als hij zijn auto onder natte omstandigheden de baan opstuurt.

Lagere quoteringen door winstmarges van de bookmaker

Bookmakers hebben vaak honderden verschillende weddenschappen online staan. Het is dus een hele klus om voor al die weddenschappen te bepalen hoe hoog de quoteringen zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat de meeste bookmakers hier een aparte afdeling voor hebben. Het zijn de odds compilers die uiteindelijk bepalen hoe hoog de quoteringen zijn.

Odds compilers kijken voor elke weddenschap hoe groot de kans is dat iets gebeurt. Bij de vraag welke tennisser wint, kennen ze elke speler een percentage toe. Een analyse van de statistieken (waarbij de odds compilers geholpen worden door verschillende computermodellen) kan bijvoorbeeld uitkomen op een winkans van 55% tegen 45%. De formule ‘100 / percentage van de winkansen’ brengt de quoteringen dan op 1.81 en 2.22. Maar als je de weddenschap aangaat, merk je al snel dat de getallen bij de bookmaker toch wat lager liggen dan dat. Dat komt doordat er een winstmarge bij de quoteringen zit inbegrepen. Een bookmaker moet natuurlijk ook gewoon geld verdienen. De quoteringen liggen daarom altijd lager dan je op basis van de winkansen mag verwachten. De ene bookmaker werkt met een hogere winstmarge dan de andere. Hierdoor ontstaan er automatisch verschillen tussen de online wedkantoren.

Veranderende quoteringen bij live wedden op sport

Het is de taak van een bookmaker om de weddenschappen en bijbehorende quoteringen online te zetten. Jij kiest vervolgens een weddenschap uit die interessant is. Op het moment dat je het wedbriefje inlevert, verandert er voor jou niets meer. De quoteringen blijven staan, wat er ook gebeurt.

Voor de bookmakers zelf liggen de quoteringen nog niet vast. De odds compilers houden namelijk voortdurend in de gaten wat er rondom de wedstrijden gebeurt. Als de topspits van FC Barcelona tijdens een training geblesseerd raakt, slinkt de winkans en gaan de quoteringen iets omhoog. Vooral bij live weddenschappen veranderen de getallen voortdurend. Komt de grote favoriet maar niet in de wedstrijd en weet de underdog daarvan te profiteren met een doelpunt? Voor een bookmaker is dit meteen reden om de quoteringen bij te stellen. De winkansen veranderen, dus de quoteringen veranderen logischerwijs mee. Pas zodra je echt een weddenschap bent aangegaan, kan er voor jou niets meer veranderen. Jij hebt immers een deal gesloten met de bookmaker. En daar hebben jullie je allebei aan te houden.

Verhoog de winst met een meervoudige weddenschap

Quoteringen laten zien hoeveel je kunt winnen met een enkelvoudige weddenschap. Bij zo’n single bet vul je slechts één uitkomst in op je wedbriefje. Durf je wat meer risico te nemen en ga je voor een meervoudige weddenschap? In dat geval zie je de quoteringen meteen flink stijgen.

Meervoudige weddenschappen (of combi bets) zijn perfect voor gokkers met lef. Het is namelijk de bedoeling dat je meerdere weddenschappen tegelijk aangaat. Je moet vervolgens alles goed hebben om de combi bet te winnen. Hoe meer weddenschappen je combineert, hoe meer kans dat je verliest. Bookmakers belonen dit grote risico met hogere quoteringen. En dan hebben we het niet over een paar tienden extra. In de gokwereld is het de regel dat quoteringen bij een meervoudige weddenschap met elkaar vermenigvuldigd worden. Twee weddenschappen met quoteringen van 1.50 en 2.25 zorgen dan gezamenlijk voor dat elke ingezette euro een bedrag waard is van 3,37 euro. Durf je er nog een wedstrijd aan toe te voegen met quoteringen van 1.75? In dat geval kan een tientje al 49 euro winst opleveren. Met deze constructie heb je zelf de nodige invloed op de hoogte van de quoteringen. Wie weet maak je hiermee ooit wel die grote klapper waar je altijd al van droomde.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.