• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Bij je eerste bezoek aan een online bookmaker valt meteen één ding op: de vele getallen die achter de weddenschappen staan. Deze quoteringen, odds of noteringen (je kunt deze termen door elkaar gebruiken) vormen de basis van je weddenschap. Ze geven namelijk precies aan hoeveel winst je kunt maken en hoe risicovol een weddenschap is. Die kennis is natuurlijk essentieel wanneer je gaat wedden op voetbal. Benieuwd hoe het allemaal werkt? Maak kennis met de wereld van de quoteringen! 

Risico en winst: het zit allemaal verscholen in de odds

Quoteringen zijn getallen als 1.18, 3.00 of 10.75. Je kunt hier twee dingen aan aflezen. Allereerst zie je exact hoeveel geld de weddenschap waard is. Maar daarnaast zie je ook hoe risicovol de weddenschap is. Lage quoteringen staan voor een relatief veilige weddenschap. Het is geen garantie dat je wint, al is de kans wel groot. Hoe hoger de cijfers vervolgens oplopen, hoe meer risico je neemt. En dat is meteen het lastige van wedden op voetbal. Want ga je voor een hoge winst of speel je wat meer op safe?

Om te beginnen bij de basis: een quotering vertegenwoordigt het bedrag dat je terugkrijgt voor elke euro die je inzet. Een inzet van 15 euro en een quotering van 3.00 zijn samen goed voor een bedrag van (15 x 3.00) 45 euro. Dit is het bedrag dat de bookmaker aan je uitkeert, mits je de weddenschap wint. Die 45 euro is geen pure winst, want je eigen inzet zit er nog bij in. In totaal heb je met deze weddenschap dus (45 – 15) 30 euro verdiend. Je hoeft overigens niet zelf aan het rekenen te slaan om te bepalen hoeveel jouw inzet oplevert. Bookmakers hebben een automatische rekentool in het platform verwerkt waardoor je het potentiële winstbedrag direct op je wedbriefje ziet verschijnen. Het is vervolgens aan jou om te beslissen of je de winst hoog genoeg vindt om het risico te compenseren. 

Welke elementen bepalen de quoteringen?

Bookmakers beginnen op dezelfde manier aan een wedstrijd als jij. Ze bekijken de statistieken, analyseren de data en aan de hand daarvan maken ze een inschatting. Er zijn een paar elementen die daarbij een grote rol spelen. De stand op de ranglijst is bijvoorbeeld belangrijk, net als de resultaten van de laatste paar wedstrijden. Ook de onderlinge krachtsverhouding telt zwaar. Een club als Juventus heeft het nu eenmaal makkelijker in een duel tegen Fiorentina dan tegen Inter. Tot slot zijn er nog de blessures en schorsingen. Als de topspits tijdens de wedstrijd gedwongen vanaf de kant moet toekijken, dan heeft dat ongetwijfeld invloed op de prestaties van het elftal. Bookmakers nemen al dit soort elementen mee als ze de quoteringen bepalen. Bovendien maakt elke bookmaker zijn eigen inschatting. Logisch dat er vaak (kleine) verschillen ontstaan.

Het is een kwestie van vooruit denken

Online wedkantoren moeten altijd vooruit denken. Zodra jij je op een doordeweekse avond wilt verdiepen in de competitiewedstrijden van komend weekend, moeten de quoteringen al online staan. En dat doen ze. Je kunt dus rustig een paar dagen van tevoren een weddenschap plaatsen.

Voor competitiewedstrijden geldt meestal dat de quoteringen kort na het aflopen van de vorige speelronde online komen. Zo hebben de bookmakers nog even de tijd om de laatste wedstrijd te analyseren en de vorm waarin de club verkeert, mee te nemen naar het volgende competitieduel. Ook bij grote toernooien kijken de bookies vaak wedstrijd voor wedstrijd, zelfs in de groepsfase. Het is nogal een verschil of Spanje de groepswinst al binnen heeft en de laatste wedstrijd met een soort tweede elftal afwerkt óf dat de ploeg nog hard aan de bak moet om de volgende ronde te halen. Bookmakers richten zich niet alleen op de losse wedstrijden, maar ze kijken ook naar het grote geheel. Je kunt al ruim van tevoren inzetten op de wereldkampioen, Europees kampioen of de winnaar van de landstitel.

Bookmakers mogen de quoteringen aanpassen

Het is natuurlijk een grote gok als je aan het begin van het seizoen gaat inzetten op de landskampioen. Dat is voor bookmakers niet anders. In de maanden die volgen, kan er heel wat gebeuren waardoor er een andere potentiële winnaar naar voren schuift. Jij kunt op dat moment niets meer aan de weddenschap veranderen. Het wedkantoor zit daarentegen in een luxepositie. Het mag de quoteringen op elk gewenst aanpassen, ongeacht om welke weddenschap het gaat. Bookmakers hebben dit recht dus ook bij de wekelijkse competitiewedstrijden. Maar let op: de deal met jou is gesloten, dus aan dat wedbriefje verandert er niets. Alleen gokkers die na jou inzetten, krijgen te maken met verhoogde óf verlaagde quoteringen. 

Quoteringen bij live wedden op voetbal

Bij pre-match weddenschappen zie je in de loop van de week al veranderingen in quoteringen ontstaan. De eerste keeper raak geblesseerd tijdens de training of de coach kondigt een verandering in de basisopstelling aan: dit soort zorgen ervoor dat de bookmaker de verwachtingen voor de wedstrijd bijstelt. In theorie mag een bookmaker de quoteringen zo vaak aanpassen als nodig is. Toch is de praktijk anders. In aanloop naar de wedstrijd zie je maar af en toe een aanpassing op je scherm verschijnen.

Wat dat betreft verschilt pre-match wedden enorm van live wedden. Bij een live voetbalweddenschap kijken de bookmakers 90 minuten lang mee. Elke actie op het veld kan gevolgen hebben voor de quoteringen. Wat als die underdog toch harder strijdt dan vooraf verwacht? Grote kans dat de bookmaker dit scherp in de gaten houdt en de quoteringen in de loop van de wedstrijd naar beneden zet. Ook een veelbelovende aanval kan voor een snelle aanpassing zorgen. Bij live wedden gaat het vaak om subtiele veranderingen. Je moet er dus bovenop zitten om van die veranderende quoteringen te kunnen profiteren. Er zijn een aantal bookmakers die via rode en groene pijltjes aangeven of de waarde zojuist gestegen of gedaald is. Je ziet de quoteringen continu verspringen, zeker als de wedstrijd spannend is. Het is dan aan jou om op het juiste moment in te zetten. Want je wilt natuurlijk wel dat de quoteringen een mooi winstbedrag opleveren.

Wedden op lage of juist op hoge quoteringen

Er zijn geen richtlijnen die je vertellen wat de perfecte quoteringen zijn. Maar het is wel handig om te onthouden dat odds van 2.00 overeenkomen met een kans van 50%. Daarboven neemt de kans dat iets gebeurt snel af. Met quoteringen die onder de 2.00 staan, laat de bookmaker juist zien dat er veel vertrouwen is in een uitkomst.

Weddenschappen met hoge en lage quoteringen hebben beide zo hun voor- en nadelen. Ga je voor lage odds, dan weet je dat je weinig winst maakt. Daar staat weer tegenover dat je een goede kans hebt om de weddenschap te winnen. Deze hoge winkans geeft je misschien wel het vertrouwen om de inzet te verhogen. Op deze manier kun je de lagere quoteringen enigszins compenseren. Toch moet je daar voorzichtig mee zijn. Zelfs weddenschappen die op papier eenvoudig te winnen zijn, kunnen verloren gaan. Zo liet Bayern München zich bij de openingswedstrijd van seizoen 2019/2020 verrassen door Hertha BSC. Geen overwinning, maar een onverwacht gelijkspel. Die lage quoteringen bieden dus geen enkele garantie.

Als je weinig risico neemt, kun je een verdubbeling van de inzet wel vergeten. Laat staan dat je vijf, zes of zelfs tien keer je inzet terugkrijgt. Kies je voor een weddenschap hoge quoteringen, dan komt er direct een aantrekkelijk winstbedrag op je wedbriefje te staan. Ook als je voor een lage inzet gaat. Het risico neemt natuurlijk wel behoorlijk toe. Hoe hoger de quoteringen, hoe groter de kans dat je de weddenschap verliest. Het is de kunst om tussen al die quoteringen op zoek te gaan naar value. 

Op zoek naar weddenschappen met value

Quoteringen geven een duidelijk beeld van wat de bookmakers denken. Beginnende gokkers zijn vaak geneigd om de mening van de bookies te volgen. Al kun je je afvragen of dat verstandig is. Dat wedkantoren veel kennis en ervaring in huis hebben, wil nog niet zeggen dat ze altijd een juiste inschatting maken. Bij een voetbalweddenschap kun je daarom het beste zelf in de statistieken duiken. Ga daarbij op dezelfde manier te werk als een bookmaker doet. Oftewel: analyseren en percentages toekennen. Je merkt dan vanzelf welke quoteringen goed en welke wat minder goed zijn. Misschien kom je zelfs een weddenschap met value tegen. Dit zijn weddenschappen die je nét wat anders inschat dan de bookmaker. De quoteringen zijn daardoor hoger dan je op basis van jouw analyse verwacht.

Voor een weddenschap met value kun je de grote Europese competities het beste inwisselen voor een minder populaire voetbalcompetitie. Bookmakers steken hier minder tijd in én er is minder over dit soort wedstrijden bekend. Het kan zich dus lonen om specialist te worden in Aziatisch voetbal of de derde Bundesliga. Ook een vroege weddenschap kan extra winstgevend zijn. Sommige bookmakers zetten relatief hoog in en stellen de quoteringen bij als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaalde uitslag te populair is. Met een vroege weddenschap ben je dit soort aanpassingen voor.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.