• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Bookmakers zoals Toto hebben flink wat ervaring met het inschatten van een voetbalmatch. Hierdoor verwacht je misschien dat weddenschappen met een lage quotering (bijvoorbeeld 1.32 of zelfs 1.16) bijna gegarandeerd de winst opleveren. Bij quoteringen die onder de 2.00 liggen, is de winkans immers al meer dan 50%. Voor quoteringen onder de 1.50 stijgt dit meteen naar 66% en hoger. Je maakt je dus weinig zorgen over het winnen van de weddenschap. Hierdoor ben je misschien geneigd om de inzet flink op te schroeven. Maar kun je er inderdaad blind op vertrouwen dat dit soort weddenschappen met lage odds jou de winst opleveren? Het is hoog tijd voor een klein onderzoekje!

Favorieten winnen vaak… maar zeker niet altijd

De afgelopen dagen zijn er in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland weer heel wat mooie wedstrijden gespeeld. Bij veel wedstrijden lagen de winkansen redelijk dicht bij elkaar. Zo was het voor de bookmakers erg afwachten wat er ging gebeuren in het duel tussen Southampton en Arsenal (voor de liefhebber: Arsenal won uiteindelijk met 0-2). Toch waren er ook genoeg wedstrijden waarbij er weinig twijfel bestond over de winnaar. Real Madrid was zondag bijvoorbeeld de grote favoriet in het uitduel bij Espanyol. Concurrent FC Barcelona had het zaterdag op papier juist makkelijk tegen Celta de Vigo. Waar Real keurig deed wat er van de club verwacht werd, bleef Barcelona redelijk onverwacht steken op een gelijkspel. En dat terwijl de bookmakers vrij duidelijk waren in hun oordeel. Bij een overwinning voor Celta stond de quotering op 8.45, een gelijkspel had een waarde van 4.95 en een overwinning voor Barcelona leverde bij aanvang van de wedstrijd een quotering op van ongeveer 1.40. Met een eindstand van 2-2 bleken de bookmakers er echter flink naast te zitten.

Een klein onderzoek met achttien favorieten

Vooral voor beginnende wedders is het soms verleidelijk om het oordeel van de bookmakers te volgen. Maar bedenk je wel dat het veel winstgevender is als je op je eigen oordeel vertrouwt. Natuurlijk, FC Barcelona steekt qua niveau ver boven Celta de Vigo uit. De vraag is alleen hoe belangrijk de geblesseerde Frenkie de Jong voor de ploeg is. De Jong moest een week eerder de wedstrijd tegen Sevilla ook al vanaf de kant bekijken. Het werd een teleurstellende 1-1. In de daaropvolgende wedstrijd tegen Athletic Bilbao speelden de Catalanen vooral erg slordig. Barcelona won nipt, maar de overtuiging ontbrak. Als je dit allemaal in je opneemt, dan was dat gelijkspel in de uitwedstrijd bij Celta de Vigo echt zo vreemd nog niet.

Van alle wedstrijden die er de afgelopen dagen in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland zijn gespeeld, hadden er achttien een duidelijke favoriet. Wanneer je het oordeel van de bookmaker had gevolgd, had je veertien overwinningen binnengesleept. Vier inzetten waren verloren gegaan, dit komt neer op 22%. De wedstrijd van Inter Milaan tegen Sassuolo eindigde bijvoorbeeld onverwacht (tenminste voor de bookmaker!) in een gelijkspel. Ook Manchester City verloor zijn laatste duel in de competitie. Chelsea won deze wedstrijd met 2-1, iets wat Liverpool de landstitel bracht. Voor een echt gedegen onderzoek is natuurlijk veel meer data nodig. Toch is die 22% behoorlijk veelzeggend. Blijf dus altijd goed nadenken en vorm je eigen oordeel. De bookmakers zitten er soms namelijk flink naast.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.