• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Nu het Nederlandse voetbalseizoen zo abrupt ten einde is gekomen, begin je al te verlangen naar seizoen 2020/2021. Of dat seizoen met publiek wordt gespeeld, is nog de vraag. Maar op die andere prangende vraag is inmiddels wel een antwoord gekomen. De KNVB heeft namelijk een beslissing genomen over de promotie/degradatie van dit jaar én over de verdeling van de Europese tickets. Die beslissing heeft natuurlijk ook gevolgen voor jou met voetbalwedden. Want op welke Nederlandse clubs in de Eredivisie, de Europa League en de Champions League kun je volgend seizoen gaan wedden? 

De verdeling van de Europese tickets

Voor een aantal clubs was het deze week behoorlijk spannend. In de bovenste regionen van de Eredivisie draaide het om twee zaken: de landstitel en Europese tickets. Wat die landstitel betreft, die is er niet gekomen. We sluiten het voetbalseizoen af zonder landskampioen, zo heeft de KNVB besloten. Een eerste plaats in de huidige ranking van de Eredivisie levert Ajax echter wel een Champions League-ticket op.

De UEFA adviseerde de nationale voetbalbonden al om de Europese tickets te verdelen op basis van de huidige ranglijst. Met een eerste plek in de competitie heeft Ajax zich in principe rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. Al is dat ticket voor de groepsfase nog niet helemaal zeker. Er is namelijk een kans dat de winnaar van de huidige editie van de Champions League zich via de nationale competitie niet opnieuw plaatst voor het belangrijkste toernooi van het clubvoetbal. En dat zou betekenen dat Ajax alsnog mee moet doen aan de kwalificaties. Het is dus even afwachten wat de UEFA beslist over een eventuele hervatting van het huidige CL-seizoen. AZ kan zich dankzij een tweede plek sowieso opmaken voor de voorrondes van de Champions League. Ook voor de verdeling van de Europa League-tickets volgt de KNVB het advies van de UEFA. Dat betekent dat Feyenoord en PSV zich zoals verwacht mogen voorbereiden op Europees voetbal. Maar het grootste feest wordt in Tilburg gevierd. Willem II heeft met een vijfde plek in de ranglijst een plekje in de tweede voorronde van de Europa League afgedwongen. Hiermee valt FC Utrecht buiten de boot. Dat is extra zuur omdat de club in de finale van de KNVB beker stond, en zich via die route heel goed had kunnen plaatsen voor het Europese toernooi. Logisch dus dat in Utrecht woede en vooral heel veel teleurstelling heerst. 

Een seizoen zonder promotie en degradatie

Behalve die strijd om Europees voetbal was er nog dat andere belangrijke vraagstuk. Want hoe om te gaan met promotie en degradatie? Het bestuur betaald voetbal opperde deze week het idee van een Eredivisie-seizoen met 20 clubs. Geen degradaties dus, maar wel promotie van de twee hoogst geklasseerde clubs van de Eerste Divisie. Dit plan werd uiteindelijk van tafel geveegd, waardoor we volgend seizoen gewoon 18 ploegen in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal te zien zijn. Promotie van de top 2 van de Eerste Divisie (Cambuur en De Graafschap) gaat ook niet door. Hierdoor hebben ADO en RKC geluk, aangezien zij volgend seizoen gewoon weer in de Eredivisie mogen verschijnen. Als alles tenminste blijft zoals het nu is beslist, want sommige clubs hebben al een gang naar de rechter aangekondigd. Hoogstwaarschijnlijk gaat dat weinig uithalen. Bereid je dus maar voor op een voetbalseizoen met ADO Den Haag en RKC in de Eredivisie én met Willem II in de tweede voorronde van de Europa League.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.