• Leer van de wedtips
  • Overzicht van legale bookmakers
  • Blijf op de hoogte van voetbalnieuws

Voor een mooie voetbalweddenschap kijk je waarschijnlijk eerst naar de vele competitiewedstrijden die op het programma staan. Maar soms is het interessant om je te verdiepen in een ander soort weddenschap. Wat dacht je bijvoorbeeld van die ene avond waarop de beste speler ter wereld wordt gekroond? Het is wel duidelijk, het is weer tijd om te wedden op de Ballon d’Or!

Ballon d’Or: een toonaangevende prijs in de voetbalwereld

In het voetbal draait het om het team. Eén goede speler kan de wedstrijd niet volledig dragen. Toch zijn de individuele kwaliteiten van de spelers wel degelijk belangrijk. En het zijn juist die individuele prestaties die centraal staan bij de Ballon d’Or.

De Ballon d’Or (oftewel de Goude Bal) bestaat al sinds 1956. De prijs is ontstaan op initiatief van het gerenommeerde voetbalmagazine France Football. Met de Ballon d’Or wilde het tijdschrift de beste speler van de Europese competities in het zonnetje zetten. In eerste instantie kwamen ook alleen Europese voetballers in aanmerking voor de prijs. Maar dat is inmiddels veranderd. De winnaar hoeft geen Europeaan te zijn, en het sinds 2007 is het zelfs geen vereiste meer om voor een Europese competitie te spelen. Het is een wereldwijde prijs geworden waarvoor voetballers vanuit alle windstreken in aanmerking komen. Het interessante aan de Ballon d’Or is dat het geen publieksprijs maar een vakprijs is. Kwaliteit boven populariteit dus! Het is een kwestie van meeste stemmen gelden, waarbij sportjournalisten, trainers en andere mensen uit de voetbalwereld het voor het zeggen hebben.

Wie wordt uitgeroepen tot de beste speler van 2019?

In de geschiedenis van de Ballon d’Or zijn er meerdere Nederlandse winnaars geweest. Johan Cruijff ging er in 1971, 1973 en 1974 met de trofee vandoor. In 1987 was het de beurt aan Ruud Gullit. Ook Marco van Basten wisten de prijs binnen te slepen, en wel in 1988, 1989 en 1992. Met zeven overwinning is Nederland (samen met Duitsland) koploper in de ranglijst.

Het is alweer een tijd geleden dat een Nederlandse voetballer met de prijs naar huis ging. Al geeft de onlangs bekendgemaakte shortlist absoluut hoop. Tussen de dertig genomineerde spelers staan maar liefst vijf Nederlanders. Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt hebben hun nominatie ongetwijfeld te danken aan de indrukwekkende Champions League-reeks van Ajax. Ook die andere twee kanshebbers op de Ballon d’Or, Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk, lieten zich duidelijk gelden op het hoogste Europese podium. Van de Nederlanders is Van Dijk de belangrijkste kandidaat. Volgens de bookmakers heeft hij zelfs een behoorlijke kans om de Ballon d’Or te winnen. Met quoteringen die rond de 1.50 liggen troeft hij zijn twee grootste concurrenten af. Een overwinning voor Lionel Messi levert al snel 2,5 tot 3 keer de inzet op. Bij Cristiano Ronaldo staan de quoteringen nog hoger. Eén ding is in ieder geval zeker: er komt een andere winnaar dan vorig jaar. Luka Modrić wist de shortlist namelijk niet te halen.

Wil je wedden op de winnaar van de Ballon d’Or? De uitreiking is pas op 2 december, maar de weddenschap staat bij veel bookmakers al open.

Nederlandse bookmakers

Op Voetbalwedden.nl vergelijk je de beste online bookmakers voor Nederland. Zo plaats je altijd vertrouwd een weddenschap en onder toezicht van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.