Het aantal Nederlandse gokkers neemt elk jaar gestaag toe. Maar dit aantal valt in het niet bij de hoeveelheid Britse gokkers. Het wedden zit de Britten simpelweg in het bloed. Ze zetten dan ook overal geld op in: van de naam van de royal baby tot dé topper uit de Premier League. Des te verrassender was het nieuws dat de grote Britse bookmaker William Hill binnenkort 700 filialen moet sluiten. Hoewel er nog zo’n 1600 verkooppunten overblijven, lijkt deze stap het einde in te luiden van een tijdperk. Zijn gokkers binnenkort alleen nog maar aangewezen op de diensten van online bookmakers?
Een aangepaste gokwet met grote gevolgen
William Hill heeft sinds de oprichting in 1934 een grote schare gokfans aan zich weten te binden. Als je het hebt over de Britse gokmarkt, dan kun je William Hill niet negeren. Met ongeveer 2300 filialen was de bookmaker nog volop vertegenwoordigd in het Britse straatbeeld. Het wedkantoor heeft de afgelopen jaren ook volop geïnvesteerd in het online gokplatform, maar toch liepen de traditiegetrouwe Britten nog graag de lokale William Hill filialen binnen. En dat wordt met deze eerste inkrimping steeds lastiger.
De reden van deze inkrimping hoef je niet te zoeken in de Brexit. Want ondanks dat de Britse regering al een tijdlang druk is met de uittreding uit de EU, worden er ook nog andere zaken geregeld. Een aanpassing van de gokwet bijvoorbeeld. In mei vorig jaar bracht de Britse regering het bericht naar buiten dat er een aangepaste gokwet werd ingevoerd om gokverslaving tegen te gaan. De wettelijke maximale inzet van 100 pond ging drastisch naar beneden. Het nieuwe maximum 2 pond per weddenschap heeft inmiddels flinke gevolgen voor één van de grootste en invloedrijkste bookmakers van Groot-Brittannië.
Gaat Nederland de Britten achterna?
Groot-Brittannië is niet het enige land dat te maken heeft met strengere richtlijnen van de regering. Ook in Nederland is er sprake van ingrijpende maatregelen. Het gaat niet om het verlagen van de inzet, maar juist om het verhogen van de belasting. Het gaat dan om de belasting voor verkopers van bijvoorbeeld het Toto-formulier.
In het huidige systeem zijn het de gokkers die kansspelbelasting moeten afdragen. Dit gebeurt natuurlijk pas bij een winstbedrag boven de 449 euro. Met de verwachte aanpassing van de gokwet verschuift de belastingplicht van de speler naar de verkoper. Het gaat dan om een belastingpercentage van 29%. Hoogstwaarschijnlijk gaat deze maatregel leiden tot sluiting van veel lokale verkooppunten. Hiermee gaan zo’n 1500 Nederlandse winkels de filialen van William Hill achterna. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe erg het is dat de plaatselijke verkooppunten in de toekomst wellicht verdwijnen. Voor de bedrijven en werknemers zijn deze maatregelingen van de regering natuurlijk een grote strop. Dat zien we nu al in Groot-Brittannië, en Nederland staat een zelfde scenario te wachten. Voor de meeste gokkers verandert er echter weinig. Steeds meer mensen laten de lokale verkooppunten links liggen en beproeven hun geluk bij het online platform van de bookmaker. In de toekomst heb je misschien geen keuze meer, maar gelukkig kun je online gewoon volop blijven wedden op de vele voetbalwedstrijden.