In de voetbalwereld wordt al decennialang gesproken over het thuisvoordeel. Ploegen die in het eigen stadion spelen, zijn in het voordeel. Ook bij de weddenschappen houd je hier waarschijnlijk rekening mee. Want wanneer de clubs aan elkaar gewaagd zijn, zetten veel gokkers hun geld toch in op het thuisspelende elftal. Maar bestaat er écht zoiets als het thuisvoordeel? Er is maar één manier om daar achter te komen. Daarom duiken wij voor jou in de statistieken van de Eredivisie!
De steun van de eigen supporters
Voordat we naar de statistieken kijken, verdiepen we ons eerst in de factoren die bij zouden dragen aan het thuisvoordeel. De belangrijkste reden die genoemd wordt? De eigen supporters. Het overgrote deel van de supporters staat als één man achter de thuisploeg. Elke aanval en elke veelbelovende opbouw wordt met enthousiasme door het publiek gesteund. Dit kan de spelers natuurlijk vleugels geven. Toch is de druk ook extra groot. Het publiek verwacht dat ‘hun club’ van begin tot eind vol overgave speelt. Gebeurt dit niet, dan kan er zomaar een fluitconcert volgen…
Fluiten in het voordeel van de thuisclub
Het zijn niet alleen de supporters die van invloed kunnen zijn op de wedstrijd. Want wat te denken van de scheidsrechter? Het begrip ‘thuisfluiter’ is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in het voetbal. Het idee is dat sommige scheidsrechters erg in het voordeel van de thuisclub fluiten. Zo mag een succesvolle aanval misschien doorgaan ondanks dat de speler een (kleine) overtreding beging. Lang niet alle scheidsrechters maken onderscheid tussen thuis- en uitclubs, en het is ook nooit bewezen dat het fenomeen thuisfluiter daadwerkelijk bestaat. Het is dus maar de vraag of dit echt van invloed gaat zijn op de statistieken.
Nog meer voordelen voor thuisclubs
Er zijn diverse factoren die het thuisvoordeel bepalen. Zo kan het bijvoorbeeld positief werken dat spelers in hun vertrouwde omgeving voetballen. Het geeft nu eenmaal een psychologische voordeel dat ze elke vierkante meter van het veld en stadion kennen. Wed je graag op interlands, denk dan ook na over de reistijd. Als spelers twee of drie uur in het vliegtuig hebben gezeten, kan dat van invloed zijn op het spel. Zelfs al is de wedstrijd pas een dag later. De thuisploeg kan zich juist in alle rust op het duel voorbereiden.
Zo zat het in Eredivisie-seizoen 2018/2019
De theorie is natuurlijk interessant, maar uiteindelijk draait het toch om de praktijk. Hoog tijd dus om te kijken naar het afgelopen Eredivisie-seizoen. Wie de statistieken bestudeert, kan maar één conclusie trekken: het thuisvoordeel speelt inderdaad een (soms indrukwekkende) rol in het voetbal.
PSV heeft 16 van de 17 thuiswedstrijden gewonnen, met 58 doelpunten totaal. De uitwedstrijden waren goed voor ‘slechts’ 40 goals en 10 gewonnen duels. Bij Feyenoord was het verschil nog groter. Thuis wonnen de Rotterdammers 14 keer, uit maar 6 keer. Ook het verschil in goals (43 tegen 32) is niet te missen. Er zijn natuurlijk clubs waarbij de verschillen tussen uit- en thuiswedstrijden minder groot zijn. Er zijn zelfs elftallen waarvan de statistieken bij de uitduels net wat beter zijn, al is dat wel redelijk uitzonderlijk. De conclusie is dus duidelijk. Bij het voetbalwedden mag je het thuisvoordeel nooit onderschatten.